Żadne domowe przyjęcie nie może odbyć się bez filiżanki kawy i kawałka pysznego ciasta. W natłoku przygotowań często jednak może brakować czasu na przygotowanie słodkości. Idealnym rozwiązaniem są w takiej sytuacji ciasta bez pieczenia. Przykładem może być torcik bezowy, bazujący na gotowych blatach. Blaty takie można kupić niemal w każdym markecie spożywczym.
Wystarczy ubić najprostszy krem ze śmietanki i mascarpone, przełożyć blaty, dodać kilka kwaśnych owoców, np. malin, porzeczek, lub innych ulubionych owoców, dla przełamania słodyczy i gotowe. Taki prosty w przygotowaniu torcik może stanowić ozdobę niejednego domowego przyjęcia. Jeżeli jednak nie chcemy bazować na gotowych półproduktach, taki sam torcik możemy wykonać samodzielnie od podstaw. Beza jest jednak wypiekiem nieco kapryśnym i istnieje spore ryzyko, że może się nie udać.
W sytuacji, gdy domowym ciastem mamy zamiar poczęstować zaproszonych gości, lepiej sięgnąć po już wypróbowany przepis. Niemal wszyscy lubią do filiżanki kawy przekąsić kawałek ciasta z kremem. Pozostając w tematyce torcików można pokusić się o przygotowanie tradycyjnego tortu biszkoptowego. Tutaj także można wykorzystać gotowe blaty, albo upiec biszkopt samemu. Biszkopt też potrafi być ciastem kapryśnym, ale każda Pani Domu ma na niego własny sposób.
Więcej pomysłów znajdziesz na: .
Przekładając biszkopt, można puścić wodze fantazji. Nie tylko klasyczna bita śmietana się do tego nadaje. Doskonale sprawdzą się kremy orzechowe, budyniowe, z dodatkiem czekolady, maku, owoców egzotycznych, a nawet awokado czy pieczonego buraka. Inspiracji można poszukać na licznych forach internetowych lub wśród znajomych.